Glutenvrij winkelen of met andere allergenen? Onze tips

Sommige mensen letten op hun voeding omdat ze gezonder willen eten, anderen kunnen niet anders, omdat ze bijvoorbeeld allergisch zijn aan bepaalde ingrediënten. Moet je glutenvrij winkelen of producten met lactose vermijden? Welke reden jij ook hebt om goed op de ingrediënten van een product te letten: wij hebben enkele tips voor jou!

 

Tip 1: maak een boodschappenlijstje

Het zal je misschien verbazen, maar een boodschappenlijstje maken kan je helpen om enkel en alleen de producten die je ‘mag’ eten mee te brengen en om ervoor te zorgen dat er altijd iets in huis is dat geschikt is voor je dieet. En die boodschappenlijst? Die maak je heel gemakkelijk in de Xtra-app. Wil je enkele alcoholvrije maanden houden, mijd je suiker of melk of heb je een soja-allergie? Met je boodschappenlijstje in de Xtra-app heb je alles wat je nodig hebt uit de winkel netjes opgelijst en altijd bij de hand.

 

Tip 2: let ook op non-food

Wanneer je je boodschappenlijstje maakt of door de winkel loopt, let dan ook zeker op allergenen in non-food. Want in producten die niet bedoeld zijn om op te eten, kunnen evengoed bepaalde voedselingrediënten zitten. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingsproducten zoals lippenbalsem, shampoo en crèmes of schoonmaakmiddelen.

 

Tip 3: geef je voedingsvoorkeuren door in de Xtra-app

In onze Xtra-app kan je ook je voedingsvoorkeuren aanduiden. Die delen we op in twee categorieën: de eerste is ‘Levensstijl’, de andere is ‘Allergenen en intoleranties’. Duid aan of je bijvoorbeeld vegetarisch eet, of enkel halal producten wil. Wanneer je een product bekijkt, krijg je vervolgens een groen duimpje te zien als het product bij je dieet past, en een rood duimpje als er een ingrediënt in zit dat je beter niet eet. Wil je geen alcohol drinken en bekijk je een alcoholvrij bier? Dan krijg je dus een groen duimpje. Gaf je een koemelk aan en bekijk je yoghurt? Dan krijg je een rood duimpje.

 

Wat zijn allergenen in voeding?
Voedingsallergenen of voedselallergenen zijn stoffen in voedsel die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Die reactie wordt meestal uitgelokt door bepaalde eiwitstructuren, waarop je immuunsysteem sterk reageert. De bekendste allergenen zijn pinda, koemelk (lactose), soja, kippeneieren, noten, fruit, tarwe (gluten), vis en schelpdieren.

 

Tip 4: etiketten ontcijferen … of productinfo scannen

Wie een dieet volgt vanwege voedselallergieën, weet maar al te goed: de etiketten van voedingsproducten zijn niet altijd even gemakkelijk te lezen. De productscanner in de Xtra-app helpt je om de minuscule lettertjes te ontcijferen. Open de Xtra-app, tik op ‘Scan de barcode’ en scan de streepjescode van het product. In de app vind je een omschrijving van het product, en krijg je opnieuw het groene of rode duimpje te zien. Zo weet je in één oogopslag of het product dat je wil kopen bij je levensstijl en/of dieet past.

 

Tip: door een product te scannen met je smartphone, krijg je ook meteen de Nutri-Score en de Eco-score van het product te zien. Wist je dat je punten spaart voor het milieu door producten met Eco-score A en B te kopen?

 

Tip 5: zorg altijd voor een plan B

Voorzie altijd een extra gerecht in je weekmenu. Merk je in de winkel dat bepaalde items op je lijstje niet meer in voorraad zijn? Dan heb je een alternatief achter de hand. Zo vermijd je dat je moet freestylen en met de foute producten thuiskomt. Heb je je plan B niet nodig gehad? Des te beter! Dan verschuift het gerecht gewoon naar volgende week, en heb je dan weer minder werk om je menu te vullen.

 

Winkelen volgens je levensstijl of dieet met Xtra

Met de Xtra-app in de hand ontdek je meteen de vleesvervanger, alcoholvrije champagne of lactosevrije melk die je zoekt. Daarnaast kan je er heel gemakkelijk een boodschappenlijstje in maken en je uitgavenoverzicht checken. Lees hier de tips van diëtiste Ivyn Degeest voor een gezonde levensstijl. Nog geen Xtra-app op je smartphone? Download ‘m hier!