Tiny forests, bloemen, bijen: ontdek de milieuprojecten die je steunt met Xtra

Door producten met Eco-score A en B te kopen, draag je je steentje bij aan het milieu. Je kiest dan namelijk voor producten met de laagste milieu-impact. Bovendien spaar je punten met Xtra, die je kan inzetten om verschillende milieuprojecten te steunen. Je levert dus twee keer een bijdrage! We stellen je graag de projecten voor waaraan je je punten kan schenken.
 

BeeOdiversity: voor meer biologische diversiteit

Deze Belgische organisatie monitort de biodiversiteit in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten. Aan de hand van pollenanalyse brengt BeeOdiversity probleemzones in gemeentes en steden in kaart. Op die plekken plant de organisatie weidebloemen, hagen, bomen of kleine bossen in openbare ruimtes – afhankelijk van de noden. Die bieden een thuis en voeding voor bijen, insecten, vogels en andere dieren.

 Met 100 punten leg je 1 m2 bloemenweide aan.

 

GoodPlanet Belgium: letterlijk een hart voor bijen

Wist je dat 84% van de Europese landbouwgewassen afhankelijk is van bestuivende insecten? Daarom zorgt GoodPlanet Belgium voor biotopen met de juiste voeding voor bijen en andere wilde bestuivers. Zo’n biotoop creëren ze bijvoorbeeld door een bloemenweide te zaaien in de vorm van een hart. Niet alleen omdat het mooi oogt en een symbolische betekenis heeft, ook omdat het wetenschappelijk bewezen is dat deze vorm de meest aantrekkelijke hoekjes en kantjes heeft voor een zo groot mogelijke variatie aan bestuivers.

🐝 Met 100 punten leg je 1 m2 bloemenweide aan.

 

GoodPlanet Belgium: Tiny Forests voor scholen en buurten

Een tiny forest is een compact bos met hoofdzakelijk inheemse soorten. Met deze bosjes wil GoodPlanet Belgium de biodiversiteit verbeteren in stedelijke omgevingen. Zo’n tiny bos zorgt voor meer koelte, een betere luchtkwaliteit en minder stress. Bovendien houden de bomen en planten meer regenwater vast, wat goed is voor de grondwatervoorraad. Ten slotte heeft GoodPlanet Belgium ook een positieve sociale impact: de organisatie werkt samen met buurtbewoners en schoolkinderen om tiny forests te planten.
 

Bûûmplanters: een boom voor Brussel

Bûûmplanters is een open burgercollectief uit Schaarbeek dat socioculturele organisaties en scholen ondersteunt bij het planten van bomen, struiken en andere gewassen. Ze geven advies en werken samen met vrijwilligers om inheemse klimplanten, (fruit)struiken en (fruit)bomen te laten bloeien. Enkele van hun projecten zijn:

-       Groenere speelplaatsen
-       Groenere ontmoetingsplekken in de stad, met meubilair gemaakt van gerecycleerd bouwafval
-       Bûûmplant Gordel 2022: er werden meer dan 23.000 bomen geplant in de groene gordel rond Brussel
 

🌳 Met 100 punten plant je 1 boom met Bûûmplanters.


Nassonia: een habitat voor de zwarte ooievaar

De zwarte ooievaar is een beschermde diersoort die hoge eisen aan zijn habitat stelt. Daarom is de vogel een soort mascotte voor het Saint-Michelbos in het hartje van de Ardennen, waar Nassonia het leefgebied van de vogel creëert en waar nodig herstelt. Denk aan vijvers, venen en beekvalleitjes met voldoende lichtinval.

Die inspanningen hebben ook een positieve impact op andere soorten, want als de habitat geschikt is voor de zwarte ooievaar, hebben ook libellen, amfibieën, watervogels, insecten en andere dieren in het bos het naar hun zin. Nassonia volgt de zwarte ooievaars met gps-loggers om de impact van de acties te kunnen meten. De organisatie is een samenwerking tussen het Waalse Departement Natuur en Bos, de Pairi Daiza Foundation, lokale overheden en non-profitpartners.
 

🌳 Met 100 punten leg je 1 m2 natuurgebied aan.


Colruyt Group Academy: volg een duurzaamheidworkshop

Liever iets bijleren over bewuster leven? Je kan ook 100 punten inzetten om bij Colruyt Group Academy een korting van € 7 te krijgen op een workshop over milieubewust leven of om er een gratis lezing/webinar over te volgen. Je krijgt er oplossingen en tips aangereikt die voor jou haalbaar zijn.

 

Duik in het aanbod.

 

🎓 Met 100 punten heb je recht op 1 duurzame workshop


Download de Xtra-app

Staat de Xtra-app nog niet op je smartphone? Download ‘m dan hier. Naast punten sparen voor het milieu, kan je ook je boodschappenlijstje maken in de app. Je kan er bovendien mobiel mee betalen en je krijgt een handig overzicht van je uitgaven. Nog meer weten over Punten sparen met Xtra? Lees dan hier hoe je punten scoort  of kom meer te weten over waarom we voor deze milieuprojecten kiezen.