Punten sparen met Xtra: tips om duurzaam te consumeren

Koop je wel eens producten met Eco-score A en B? Dan spaar je met je Xtra-app punten voor het milieu! Elke keer je 100 punten hebt verzameld, kan je ze inzetten om een milieuproject te steunen of om een workshop over duurzaamheid te volgen. In dit artikel geven we je enkele tips om duurzaam te consumeren en zo je steentje bij te dragen aan het milieu.

 

Let op de Eco-score

Misschien wel de gemakkelijkste manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen, is door op de Eco-score van producten te letten en regelmatig voor Eco-score A en B te kiezen. Je vindt de Eco-score op de verpakking van de meeste van onze eigen producten of online via Collect&Go. In de Xtra-app kan je de streepjescode van het product scannen om de Eco-score te ontdekken, of het product opzoeken in het Lijstjes-menu.

 

Verantwoord consumeren: iedereen kan het leren

Als je beredeneerder winkelt, koop je minder. En da’s goed, want daarmee ga je ook voedselverspilling tegen. Een boodschappenlijstje helpt je om goed voorbereid naar de winkel te vertrekken. Wist je dat je je lijstjes in de Xtra-app kan bijhouden? Klanten van Colruyt Laagste Prijzen kunnen hun lijstje zelfs ordenen volgens de indeling van de winkel.

Koop groenten en fruit volgens de seizoenskalender

Een andere makkelijk te volgen richtlijn: kies voor groenten en fruit volgens de seizoenskalender, want dan hebben ze de kleinste impact op het milieu. Tomaten kweken in de winter vraagt bijvoorbeeld om verwarmde serres en verbruiken dus veel energie. Als je kiest voor geïmporteerde groenten en fruit, dan weet je dat hun transport vermoedelijk CO2 uitstootte waardoor ze dus een grotere impact hebben op het milieu. Je vindt het land van herkomst van groenten en fruit meestal terug op de verpakking. Hoe dichterbij, hoe beter natuurlijk.

 

Bekijk de seizoenskalender van Colruyt Laagste Prijzen.
Bekijk de seizoenskalender van Bio-Planet.
Bekijk de seizoenskalender van Spar.

 

Probeer eens vegetarisch te eten

Een andere tip om duurzamer te winkelen, is om eens voor een vleesvervanger te kiezen in plaats van voor een vleesproduct. De vleesindustrie heeft een grote milieu-impact. Als we met z’n allen wat vaker geen vlees eten, kunnen we die impact verkleinen.

 

Vind je dat écht moeilijk? Kies dan wat vaker voor kip. De milieu-impact van kippenvlees is kleiner dan die van varkensvlees. En die van varkensvlees is dan weer kleiner dan die van rundsvlees.
 

Zet je punten in voor meer biodiversiteit

Door bewust te consumeren, kan je punten sparen voor het milieu. Die kan je inzetten om een tiny forest aan te leggen, een bloemenweide te zaaien, een duurzaamheid-workshop te volgen of nog andere goede doelen te steunen. Je vindt al onze milieuprojecten in de Xtra-app. Lees hier meer over hoe je precies punten spaart met Xtra, en over de vele voordelen ervan.

 

Download de Xtra-app

Staat de Xtra-app nog niet op je smartphone? Dan kan je ‘m hier downloaden. Wil je graag meer weten over de impact van de milieuprojecten die  je steunt? Lees dan hier ons interview met Maud Plouy, stafmedewerker Duurzaamheid bij Colruyt Group.