Spaar punten met Xtra door duurzaam te consumeren

In de Xtra-app kan je, naast bijvoorbeeld boodschappenlijst maken, ook punten scoren bij het milieu. Door producten met Eco-score A en B te kopen, verzamel je punten die je kan inzetten voor verschillende milieuprojecten. Zo kan je bloemenweides zaaien om de bijen een handje toe te steken, of je plant een boom in een tiny forest. Hoe je precies punten spaart en ze inzet? Dat leggen we je in dit artikel uit!

 

Stap 1: de Eco-score checken

Producten met Eco-score A en B leveren je punten met Xtra op. Maar waar vind je die Eco-score precies? Op de meeste producten van onze eigen merken vind je de Eco-score op de verpakking. Als je via Collect&Go winkelt, vind je de Eco-score ook online voor de producten in onze Colruyt- en Bio-Planetwinkels. Ten slotte kan je ook de productscanner gebruiken: die geeft je alle productinformatie over voedingsmiddelen, inclusief de Eco-score.
 

Zo gebruik je de productscanner in de Xtra-app

Tik op “barcode scannen”, linksboven in het openingsscherm van de Xtra-app. Richt je camera op de streepjescode van het product dat je wil scannen. Vervolgens krijg je alle nuttige informatie te zien: allergenen, winkels waar je het product kan kopen, je kan het toevoegen aan je boodschappenlijstje en ten slotte zie je de Eco-score en Nutri-Score.
 

Stap 2: je gespaarde punten raadplegen

Om je punten met Xtra te raadplegen, tik je in het startscherm op de knop ‘Meer over Punten sparen’. Daar zie je hoeveel punten je al gespaard hebt.

Of je gaat naar ‘Profiel’ door rechtsonder in het startscherm te tikken. Tik op ‘Spaar punten’ en je vindt meteen je aantal gespaarde punten terug. Als je naar beneden scrolt, krijg je ook extra uitleg over de milieuprojecten
 

Stap 3: je punten inruilen

Heb je 100 punten? Dan kan je ze inzetten voor een van onze milieuprojecten:

  • Investeer in de aanleg van een Tiny Forest.
  • Plant een boom in de regio rond Brussel.
  • Help om 1 vierkante meter bloemenweide te zaaien voor de bijen.
  • Volg een workshop over duurzaamheid.
  • Boost de biodiversiteit door plantjes te zaaien.
  • Zorg mee voor het voortbestaan van de zwarte ooievaar.

Scrol door de projecten en tik op het project dat je wil steunen. Dank je voor je inzet!
 

De Xtra-app: veel meer dan je digitale Xtra-kaart

Met de Xtra-app geniet je van de voordelen van je Xtra-kaart én kan je naast Punten sparen nog veel meer: 

Download de app en geniet van alle voordelen.
 

Veelgestelde vragen over Punten sparen met Xtra

Hoeveel extra punten krijg je bij Eco-score A?

Een product met Eco-score A levert je 2 punten voor het milieu op. Een product met Eco-score B levert je 1 punt op.
 

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen zijn erg belangrijk voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen zouden we geen zaden of vruchten hebben, want zij zorgen voor de bestuiving van de bloemen die uitgroeien tot bijvoorbeeld groenen en fruit. Lees ook het interview met Maud Plouy, stafmedewerker Duurzaamheid bij Colruyt Group, over het belang van onze milieuprojecten.
 

Is vegetarisch eten goed voor het milieu?

De vleesindustrie heeft een grote impact op het milieu. Als je kiest voor vleesvervangers, verklein je dus inderdaad je ecologische voetafdruk. Maar je kan bijvoorbeeld ook eens wat vaker kip eten in plaats van rundsvlees: de impact op het milieu van kippenvlees is kleiner dan die van varkens- en rundsvlees. Ook hier geldt: kijk naar de Eco-score van je vlees of vleesvervanger om de impact op het milieu te kennen. Smakelijk!