Contactloos betalen met je gsm: wat zijn de opties?

Betalen is door de jaren heen sterk geëvolueerd. Waar we ooit beperkt waren tot cash geld en cheques, hebben we nu tal van betaalmogelijkheden. Meer en meer klanten kiezen dan ook voor het gemak van contactloos betalen met hun gsm (smartphone) ook in de winkels van onze partners!
 

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is een vorm van cashless betalen die gebruikers in staat stelt om betalingen te verrichten zonder hun kaart in een betaalautomaat te steken of een pincode op een betaalterminal te moeten invoeren. Door simpelweg je smartphone of kaart in de buurt van een compatibele terminal te houden, wordt de betaling onmiddellijk uitgevoerd.

 

Hoe werkt ​contactloos betalen?​ 

Achter contactloos betalen (of: cashless betalen) zit de NFC-technologie: Near Field Communication. NFC is een vorm van draadloze communicatie tussen een chip en een lezer over korte afstand. Wanneer je je smartphone met NFC-functie dicht bij een betaalterminal houdt, maken beide toestellen een veilige verbinding om de betaling te verwerken. Als je je bankkaart gebruikt, zorgt de NFC-chip in je kaart voor de verbinding met de kaartlezer.


Verschillende manieren om contactloos te betalen

1. Mobiel betalen via Xtra: wie via Xtra betaalt, hoeft alleen nog een betaalverzoek goed te keuren in de app. Je moet zelfs niet meer langs de betaalkassa, je rolt je karretje na het scannen van je producten en de betaling gewoon de winkel uit. Lees hier meer over hoe je mobiel betaalt via Xtra.
 

2. Payconiq: deze app is ontworpen voor zowel iOS- als Android-gebruikers en stelt je in staat om snel en gemakkelijk te betalen bij duizenden handelaars in België. Payconiq werkt met QR-codes en een beveiligingscode, vingerafdrukherkenning en/of gezichtsherkenning.
 

3. Bancontact: Bancontact heeft ook zijn eigen app waarmee gebruikers betalingen kunnen doen. Je kan zowel online als in de winkels zelf betalen door een QR-code te scannen of door gebruik te maken van de NFC-technologie op je smartphone.
 

4. Apple Pay: voor iPhone-gebruikers is er Apple Pay. Deze service maakt het mogelijk om je debet- of creditkaarten digitaal op te slaan in de Wallet-app. Bij de kassa hoef je alleen maar je iPhone of Apple Watch in de buurt van de terminal te houden en je bent klaar.
 

5. Met je maaltijdchequeskaart: sommige verdelers van maaltijdcheques maken contactloos betalen met je maaltijdchequeskaart mogelijk. Informeer je bij je eigen verdeler. De winkels van onze partners aanvaarden maaltijdcheques van Monizze, Sodexo en Edenred.
 

Veiligheid eerst

De voordelen van contactloos betalen zijn duidelijk: het is snel, handig, efficiënt en hygiënischer. Maar zoals bij elke technologie, is veiligheid een belangrijke overweging. Lees onze tips over veilig betalen met je smartphone om ervoor te zorgen dat je transacties altijd beschermd zijn.

 

Download de Xtra-app

Nog geen Xtra-app op je telefoon? Download ‘m hier. Je maakt er gemakkelijk je boodschappenlijstje mee, houdt er je uitgaven bij en vindt er vlot producten mee die bij jouw dieet of levensstijl passen. Veel winkelplezier!