Tips om veilig te betalen met je smartphone

In de winkels van onze partners kan je mobiel betalen via Xtra. Da’s handig: je hebt enkel je smartphone nodig wanneer je gaat winkelen én je moet zelfs niet meer langs de betaalkassa wanneer je afrekent. In dit artikel geven we je enkele tips om veilig te betalen met je GSM.

 

1. Zorg voor een goede beveiliging van je smartphone

De meeste telefoons gebruiken twee codes om het toestel te beveiligen: de pincode van je simkaart en de beveiligingscode voor de telefoonvergrendeling. Vooral die laatste is heel handig, want zo vermijd je dat anderen je smartphone kunnen gebruiken. Een vergrendelcode is redelijk standaard op recente toestellen. Je kan die code trouwens uitbreiden met vingerafdruk- en/of gezichtsherkenning.

Geen telefoonvergrendeling? Check dan je instellingen. Apple-gebruikers tikken op ‘Face ID en toegangscode’ of ‘Touch ID en toegangscode’, op Android-toestellen vind je de toegangscodes onder Beveiliging > Schermvergrendeling.

 

2. Hou je apps up-to-date

Apps en ook het besturingssysteem van je smartphone hebben regelmatig updates nodig. Ontwikkelaars – ook die van onze Xtra-app – blijven namelijk altijd sleutelen aan de functionaliteiten en beveiliging van apps. Daarom is het belangrijk dat je je apps en je besturingssysteem regelmatig updatet, om beveiligingslekken te vermijden.

 

3. Download alleen officiële apps

Of het nu gaat om de Xtra-app of om apps van andere merken: controleer altijd de uitgever van de app die je gaat downloaden. Gebruik ook enkel de officiële app-platformen: App Store voor iOS-gebruikers en Play Store voor Android-gebruikers. 

 

De officiële ontwikkelaar van de Xtra-app is Colruyt Group Services. De ontwikkelaar vind je in de Apple App Store onder het app-logo. Je kan de uitgever ook checken door onder het app-logo en boven ‘Nieuw’ naar links te scrollen. In de Play Store vind je de uitgever meteen onder de naam van de app.

 

4. Check regelmatig je rekening

Als je je betaalhistoriek en transacties regelmatig controleert, zal je het snel opmerken mocht er iets mis zijn. In de Xtra-app kan je bovendien heel gemakkelijk je uitgaven raadplegen en krijg je altijd een digitaal kasticket nadat je mobiel betaald hebt via Xtra. Lees hier hoe je je uitgavenoverzicht bekijkt.

 

5. Stel limieten in voor je bankrekening

Als (cyber)criminelen er toch in slagen om je betaalgegevens te achterhalen, dan helpen daglimieten op je bankrekening om het financiële verlies te beperken. Check de instellingen van je bank-app om te kijken of je zo’n limieten zelf kan instellen. Als dat niet het geval is, neem je best contact op met een medewerker van je bank.
 

Ontdek de Xtra-app

Ken je de Xtra-app nog niet? Met de app kan je gemakkelijk boodschappenlijstjes maken, punten sparen voor het milieu en/of je voedingsvoorkeuren instellen. Zo wordt winkelen weer een heel stuk gemakkelijker. Download hier de Xtra-app!