6 tips voor een beter uitgavenoverzicht

Rekening hier, rekening daar: een overzicht van je uitgaven bewaren kan een serieuze uitdaging zijn. In deze blog delen we zes tips om het je makkelijker te maken. Want een correct inzicht in je uitgaven zorgt voor minder financiële stress en opent de deur naar besparen.

 

1.    Kies een efficiënt systeem

Een huishoudboekje, een Excelbestand of een app: er zijn verschillende manieren om je uitgaven bij te houden. De ene is misschien al iets efficiënter dan de andere, maar kies vooral een systeem dat voor jou goed werkt. Belangrijk is dat je uitgaven bijhouden eenvoudig is, zodat het je geen moeite kost om ermee bezig te zijn.

 

Wist je dat de Xtra-app al je winkeluitgaven automatisch bijhoudt als je je Xtra QR-code laat scannen aan de kassa? Ontdek nog meer voordelen van het uitgavenoverzicht in de Xtra-app.

 

2.    Werk met categorieën

Je uitgaven in verschillende categorieën verdelen maakt abstracte bedragen tastbaarder. Dat helpt om er meer grip op te krijgen. Denk aan boodschappen, huisvesting, vakanties, shoppen, …

 

De Xtra-app deelt je boodschappen per maand op in de categorieën ‘Voeding’ en ‘Niet-voeding’. Hij splitst de categorie ‘Voeding’ nog verder op in productcategorieën zoals groenten en fruit, dranken, zuivel en droge voeding, en stelt elke categorie eenvoudig voor in een taartdiagram.
 

3.    Wees je bewust van impulsuitgaven

Naar de winkel gaan en thuiskomen met producten die je strikt genomen niet nodig had … Je zal het misschien nooit hélemaal kunnen vermijden. En dat is ook niet erg. Maar door je er bewust van te zijn en slimmer boodschappen te doen, kan je de schade wel beperken. Met een winkellijstje zorg je er bijvoorbeeld voor dat je maandelijkse kosten voor boodschappen niet de pan uit swingen. Ook een weekmenu opstellen helpt om je aan je voorziene uitgaven te houden.

 

4.    Plan een vast moment in

Je krijgt pas een goed inzicht in je uitgaven als je ook regelmatig tijd vrijhoudt om ernaar te kijken. Maak er een gewoonte van om dat één keer per week of per maand te doen. Plan eventueel een vast moment in je agenda zodat je het niet vergeet.

 

5.    Maak er een gezinsactiviteit van

Woon je samen met een partner of andere (volwassen 😉) huisgenoten? Zorg er dan voor dat iedereen op de hoogte is van zaken zoals het budget voor de boodschappen per week. Zo vermijd je bijvoorbeeld dat iemand anders je inspanningen tenietdoet als die naar de winkel gaat.

 

6.    Doe regelmatig een update

Met één keer je uitgaven in kaart te brengen, ben je er helaas niet vanaf. Want als bijvoorbeeld je gezinssituatie verandert, veranderen ook je uitgaven en is het nuttig om je budget te herverdelen. Verwacht je een kindje? Dan zal je de volgende jaren meer geld moeten besteden aan babyspullen. Of gaan je kinderen het huis uit? Dan zullen je uitgaven voor voeding waarschijnlijk dalen.

Download de Xtra-app voor een handig uitgavenoverzicht

Met de Xtra-app kan je aan de slag om je uitgaven bij te houden. Maar dat is lang niet alles. Zo kan je er ook je digitale boodschappenlijst mee maken en punten sparen voor het milieu. Heb jij ‘m nog niet op je smartphone staan? Je kan de Xtra-app hier downloaden.