Een winterdip voorkomen in 7 stappen

Wanneer de vakantie en gezellige feesten voorbij zijn, maar de lente nog lang niet in zicht is, ligt een winterdip op de loer. Voel je je moe en futloos? Je bent lang niet de enige die er tijdens de korte, donkere dagen last van heeft. Met dit stappenplan voorkom je zo’n fameuze winterdip!

 

Wat is een winterdip?

Bij een winterdip – ook wel winterblues genoemd – geraakt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoord door een gebrek aan natuurlijk licht. Je lichaam maakt dan ook overdag melatonine aan, waardoor je je sneller slaperig voelt. Andere signalen zijn prikkelbaarheid, een slechte concentratie en sombere gevoelens. Bij een winterdepressie gaat het zelfs om depressieve gedachten.

 

Hoe voorkom je een winterdip?

Stap 1. Zet meer groenten en fruit op tafel

Heb je weinig energie tijdens de winter, dan is een belangrijke eerste stap om je eetgewoonten eens onder de loep te nemen. Gezonde voeding doet je namelijk een stuk fitter en opgewekter voelen. En gezonder eten is soms makkelijker dan je denkt. Een stukje fruit is bijvoorbeeld een gezonde avondsnack. Ook groenten in de oven zijn gezond én snel klaar te maken.

 

Inspiratie nodig voor gezond en lekker eten? Ontdek talloze gezonde recepten in de Xtra-app!

 

Stap 2. Blijf in beweging

Als je sport, maakt je lichaam endorfine – ook wel het gelukshormoon genoemd – aan. Dat stofje geeft je een goed gevoel en een energieboost. Leg jezelf geen te hoge druk op: door te gaan wandelen of de fiets te nemen, blijf je ook in beweging.

 

Stap 3. Slaap genoeg (en goed!)

Niet alleen voldoende slapen is belangrijk, de kwaliteit van je slaap is dat evenzeer. Geen dranken met cafeïne of schermtijd voor je in je bed kruipt is hét advies voor een goeie nachtrust.

 

Stap 4. Ga overdag naar buiten

Wist je dat 90% van de Belgen een tekort heeft aan vitamine D tijdens de winter? Om zoveel mogelijk zonlicht op te nemen, is het belangrijk dat je elke dag minstens een kwartiertje buitenkomt. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling tijdens je lunchpauze in plaats van binnen je boterhammen op te eten. Heb je nood aan extra vitaminen of supplementen tijdens de winter? Die kan je makkelijk online bestellen bij Newpharma via de Xtra-app.

 

Let op! Raadpleeg altijd een arts voordat je vitaminesupplementen neemt.

 

Stap 5. Las een maand zonder alcohol in

Alcohol zorgt ervoor dat je slechter en oppervlakkiger slaapt. Bovendien bevatten alcoholische drankjes geen enkele voedingswaarde, maar wel veel suiker. Dankzij een maand zonder alcohol zal je je dus vanzelf uitgeruster en fitter voelen. Ook mooi meegenomen: er komt zo veel tijd vrij voor leuke dingen (zie stap 7!) als je niet aan de zetel gekluisterd bent door een kater.

 

Op zoek naar alternatieven voor alcohol? In de Xtra-app vind je recepten voor lekkere mocktails én duid je heel eenvoudig ‘alcoholvrij’ aan als levensstijl. Zo belanden alleen de juiste (alcoholvrije 😉) producten in je kar.

 

Stap 6. Noteer waarvoor je dankbaar bent

Hoewel je de winter misschien niet de leukste periode vindt, zijn er ongetwijfeld dingen die wél aangenaam zijn. Probeer daar ook vaker bij stil te staan. Door elke dag iets op te schrijven waarvoor je dankbaar bent, houd je een positieve ingesteldheid vast.

 

Stap 7. Plan leuke activiteiten

Een museumbezoek, naar de film gaan, samen koken met vrienden of familie, … Het zijn allemaal lichtpuntjes in je agenda waar je naar kan uitkijken. De donkere maanden zo leuk mogelijk maken, is misschien nog wel de beste remedie tegen een winterdip!

 

Winterdip voorkomen met de Xtra-app

Staat de Xtra-app nog niet op je telefoon? Je kan ‘m hier downloaden. Wist je dat je met de app ook makkelijk je boodschappenlijstje maakt en mobiel betaalt in de winkel? Ontdek snel meer.