Vitamine D-tekort in de winter: supplementen nemen of niet?

Omdat we minder zonlicht opvangen heeft 90% van de Belgen een vitamine D-tekort tijdens de donkere wintermaanden. Moeten we dan met z’n allen vitaminen slikken in de winter? En bestaat er zoiets als té veel supplementen nemen? De experts van online apotheek Newpharma wijzen je de weg.

 

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D heeft een aantal unieke eigenschappen die belangrijk zijn voor:

 • De mineralisatie van botten, kraakbeen en tanden. Dat is het proces waarbij mineralen zoals fosfor en calcium in het bot afgezet worden.
 • De mineralisatie van de botten van de baby bij zwangere vrouwen.
 • Een goeie werking van ons immuunsysteem en onze spieren.
 • De behandeling van diabetes.
 • De preventie van hart- en vaatziekten.
 • Een evenwichtige calciumconcentratie in moedermelk.

 

Sterke botten worden gevormd tijdens de kindertijd en adolescentie. Daarom is het voor kinderen en jongeren extra belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen via hun voeding, voor een goede verkalking van de botten.

 

Vitamine D-tekort: symptomen

Vitamine D draagt bij aan een goed immuunsysteem en sterke botten en tanden. De volgende symptomen kunnen er dan ook op wijzen dat je een tekort aan vitamine D hebt:

 • Je voelt je altijd moe. (Check ook onze tips tegen een winterdip!)
 • Je bent vaak ziek of hebt last van infecties.
 • Je hebt spierpijn, gewrichtspijn of krampen.
 • Je tandvlees is overgevoelig of bloedt vaak.

 

Wanneer vitamine D nemen?

Voor een goeie gezondheid zijn drie pijlers essentieel: een kwaliteitsvolle nachtrust, voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon. In het beste geval neem je essentiële voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen, op via je voeding. Maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om voedingssupplementen te nemen. Die supplementen dienen om voedingsstoffen aan te leveren die mogelijk ontbreken in je eetpatroon. Een tekort aan vitamine D komt regelmatig voor, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zomaar extra vitamine D in de winter moet nemen.

 

Je haalt vitamine D uit de volgende voedingsmiddelen:

 • Vette vis (bijvoorbeeld zalm, tonijn, forel, zwaardvis, paling en sardientjes)
 • Eigeel
 • Boter
 • Koemelk
 • Levertraan

 

Laat je bloed altijd controleren door een arts om te kijken of je een vitamine D-tekort hebt, en dus nood aan supplementen. Vergeet ook niet dat supplementen gezonde, evenwichtige voeding nooit kunnen vervangen!

 

Hoelang vitamine D nemen?

Hoe snel je vitamine D-niveau weer op peil is, hangt af van persoon tot persoon. Gemiddeld duurt het zo’n drie tot zes maanden, maar bij een zwaar tekort moet je misschien nog langer supplementen nemen. Je arts kan je vertellen gedurende welke periode je het best vitamine D bijneemt.

 

Wat is het beste moment om vitamine D in te nemen?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Je neemt vitamine D-supplementen daarom het best in tijdens een maaltijd (omdat die altijd een beetje vet bevat), zodat je lichaam ze goed opneemt. Als je een tekort aan vitamine D hebt, is het bovendien beter om regelmatig een kleine hoeveelheid supplementen te nemen, dan af en toe een hoge dosis.

 

Kan je te veel vitamine D nemen?

Zoals bij elk voedingssupplement is een overdosis vitamine D net zo schadelijk als een tekort. Raadpleeg dus altijd je arts om de juiste dosis voor te schrijven, en hou je daar ook aan. De aanbevolen dosis hangt af van factoren zoals geslacht, leeftijd en huidtype (hoe donkerder je huid, hoe minder vitamine D je aanmaakt).

 

Welke vitaminen nemen in de winter?

Naast vitamine D hebben veel mensen ook te weinig vitamine E, vitamine C, magnesium en zink. Ook die vitamines en mineralen zijn belangrijk voor ons immuunsysteem, dus kan het bij een tekort zinvol zijn om supplementen te nemen.

 

Xtra-app: je apotheek altijd bij de hand

De juiste supplementen of andere apotheekproducten bestellen, dat doe je heel makkelijk bij Newpharma via de Xtra-app. Je kan trouwens nog veel meer in de Xtra-app, zoals een gedeeld boodschappenlijstje maken, punten sparen voor het milieu en mobiel betalen. Download hier de Xtra-app.