Typisch feestmenu voor eindejaar: straffe cijfers

Gezellig samenkomen, cadeautjes uitdelen en … heerlijk eten. De eindejaarsfeesten zijn onlosmakelijk verbonden met lekkere gerechten. We bestudeerden de verkoopcijfers van Colruyt Laagste Prijzen uit december 2022 en ontdekten enkele opvallende trends.

 

Iemand nog kroketten?

Misschien wel de absolute lieveling van veel Belgen op het feestmenu: krokante, goudbruine kroketten. Lekker bij zowat élk gerecht en geliefd door jong en oud. Vorig jaar kochten jullie in december – zet je schrap – meer dan 360 ton kroketten bij Colruyt Laagste Prijzen. 

 

Ben je nog op zoek naar een gerecht voor bij die kroketten? Vind recepten in de Xtra-app door te filteren op ingrediënt.

 

Witloof: als aperitief … of als hoofdgerecht van je feestmenu

Een andere klassieker is witloof. Daarvan verkochten we in december 2022 meer dan 600 ton. Witloof is dan ook een veelzijdige groente: lekker als aperitiefhapje met een dipsaus of garnalen, of gestoofd bij een stukje wild of vegetarisch alternatief. 

 

Aan het stressen over je feesten? Lees ons stappenplan voor het perfecte kerstdiner.

 

Hou plaats voor het dessert

Voor echte lekkerbekken is een feestmenu pas compleet met een dessert. In de eindejaarsperiode van 2022 haalden onze klanten niet minder dan 22,3 miljoen liter ijsstronk in huis! Als je die allemaal achter elkaar legt, kan je elf keer heen en terug naar de Noordpool.

 

Nog meer klassiekers

Andere opvallende toppers? 40% van wat de beenhouwerij van Colruyt Laagste Prijzen verkocht, waren gourmet-, fondue- en steengrillschotels. Stukjes vlees op een stokje of grillplaat doen het duidelijk goed.  
 

Maar natuurlijk hoort bij de feesten ook een lekker drankje. Zo werden er anderhalf miljoen flessen schuimwijn verkocht, ofwel 3 olympische zwembaden vol bubbels. Santé!

 

Ontdek Recepten in de Xtra-app

Of je nu van de klassiekers houdt, of nieuwe, verrassende gerechten zoekt: met Recepten in de Xtra-app vind je gegarandeerd kookinspiratie voor je feestmenu. Van cocktails, mocktails, gazpacho’s en aperitiefhapjes tot zeemzoete desserts en iets lekkers bij de koffie. 

 

Staat de app nog niet op je telefoon? Dan kan je ‘m hier downloaden. Je kan er ook je boodschappenlijstje in maken, controleren of je menu voldoet aan de voedingsvoorkeuren van je gasten en mobiel mee betalen.  
 
Maak er een heerlijk feestmenu van!