Geld besparen: tips van budgetcoach Budget Brunette

Met de Xtra-kaart heb je altijd alle Colruyt-acties of andere promoties in de winkels van onze partners bij de hand. Toch zijn er ook nog andere manieren om geld te besparen. Djennah Van Nieuwenhove, beter bekend als Budget Brunette, geeft enkele tips om geld te besparen op je boodschappen.

 

Tip 1: lijst je uitgaven op

“Mijn belangrijkste tip is: lijst je uitgaven op. Hou een overzicht bij van hoeveel je aan welke producten uitgeeft, alleen zo krijg je inzicht in je uitgaven. Ik hoor vrienden en kennissen vaak zeggen: ‘Ik weet perfect wat ik uitgeef’, tot ze ook daadwerkelijk een overzicht opstellen. Dat is vaak confronterend: plots worden de kleine ‘lekken’ zichtbaar: een broodje tijdens de lunch, een colaatje op de trein, een ijsje voor de kinderen, … Die kleine beetjes tellen op. In de Xtra-app krijg je een duidelijk uitgavenoverzicht van wat je spendeert in de winkel. Handig, en dus al een eerste stap in de goede richting.”

 

Tip 2: doe gepland boodschappen

“Een andere tip is om je boodschappen zo goed mogelijk te plannen. Wie winkelt op de dag zelf, geeft vaak meer geld uit dan iemand die de boodschappen zorgvuldig plant en daarmee indirect aan meal planning doet. Bedenk op voorhand wat je de komende week of twee weken gaat eten, maak een boodschappenlijst en bespaar geld én tijd. Je eet trouwens ook gezonder dankzij een boodschappenlijstje. Ik ben zelf een grote fan van mijn maandelijkse boodschappenlijst bij Collect & Go. Eén keer per maand haal ik mijn bestelde boodschappen op. Daardoor moet ik alleen voor verse ingrediënten nog af en toe naar de winkel.”

 

Tip 3: vermijd nutteloze aankopen

“Een andere manier om geld te besparen is om bewust boodschappen te doen. Stel jezelf de vraag: ‘Wat brengt dit item mij bij? Heb ik dit echt nodig?’ Ik sta soms echt versteld van waaraan mensen hun geld geven: nutteloze dingen die ook weer snel in de vergeethoek terechtkomen. Keukenapparaten zijn een klassiek voorbeeld, of ‘wondermiddeltjes’ bij de schoonheidsproducten.”

 

Tip 4: kopen in bulk

“De prijs van een product ligt vaak iets lager als je het in grotere hoeveelheden aankoopt. Natuurlijk moet je vooral kijken naar wat en hoeveel je precies nodig hebt, maar in sommige gevallen kan het echt wel interessanter zijn om grotere hoeveelheden te kopen. Je krijgt ook vaak Colruyt-korting als je producten in bulk koopt. Denk bijvoorbeeld aan wasmiddel, dranken en verzorgingsproducten, maar ook aan groenten en fruit. Ik zie vaak mensen met vijf wortelen in hun winkelkar, terwijl een zak wortelen veel interessanter is. Die wortelen krijg je gemakkelijk op: als gezonde snack, om te verwerken in je puree of in een lekker slaatje.”

 

Tip 5: je diepvriezer is je beste vriend

“Ten slotte is een diepvriezer een echte moneysaver. Overschotjes, vlees dat dreigt slecht te worden in de koelkast, op voorhand klaargemaakte maaltijden: je kan ze allemaal langer bewaren. Zo vermijd je gemakkelijk voedselverspilling. Noteer wat er in je bewaarpotje zit en op welke datum je het invriest. Zo hou je overzicht van wat er allemaal diepgevroren is.”

 

Xtra: budgetbeheer in de app

Met Uitgaven in Xtra hou je je uitgaven gemakkelijk bij. Je krijgt een overzicht van je gemiddelde uitgaven per maand en je kan je uitgaven per winkelbezoek in detail herbekijken. Je vindt er ook je digitale kassabon en garantiebewijzen. Maak er je maandelijkse of wekelijkse boodschappenlijst in en ondervind zelf hoe je tijd en geld bespaart! Je kan de Xtra-app hier downloaden.