Duurzaam consumeren: samen tegen voedselverspilling

We vinden het belangrijk dat de ecologische voetafdruk van onze producten en activiteiten zo klein mogelijk blijft. Daarom spannen we ons bij Colruyt Group op verschillende manieren in om de impact op het milieu te beperken. Samen met alle merken uit de Colruyt Group-familie vermijden we al langere tijd voedselverlies, en met Punten sparen met Xtra geven we jou de kans om ook je steentje bij te dragen.

 

Colruyt Group: samen tegen voedselverspilling

Colruyt Group – het familiebedrijf achter onder andere Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, Spar, OKay en Collect&Go – vecht al jaren tegen voedselverlies. We gebruiken bijvoorbeeld slimme voorspelsystemen om onze winkels te bevoorraden volgens de verwachte vraag. En die groenten en fruit die door kleine afwijkingen of gebreken niet geschikt zijn voor verkoop? Die verwerken we in andere voedingsproducten. 


Als we toch nog overschotten hebben, dan schenken we die aan goede doelen, zoals de Voedselbank. Benieuwd naar de precieze cijfers? Die vind je in onze jaarverslagen.

 

Voedselverspilling in België

Voedselverspilling blijft een groot probleem, ook al is er steeds meer aandacht voor. In Vlaanderen gaat jaarlijks nog zo’n 900.000 ton eetbaar voedsel verloren - waarvan 25% via de huishoudens. In België is dat zo’n 37 kg voedsel per persoon per jaar! Elke bloemkool, pak boter en bokaal tomatensaus die we redden van de afvalberg, is dus gewonnen!

 

5 tips tegen voedselverspilling

1. Maak een boodschappenlijstje

Met een boodschappenlijstje naar de winkel gaan, bespaart je niet alleen tijd en geld, maar helpt je ook om gezonder te eten en minder voedsel weg te gooien. Je koopt namelijk enkel wat je nodig hebt – en al helemaal als je ook aan meal planning of zelfs meal prepping doet. Deel je boodschappenlijstje met je huisgenoten en check eerst of je iets nog in huis hebt voor je een nieuwe portie inslaat!

 

2. Gebruik je zintuigen

Proef, kijk en ruik aan producten voor je ze afschrijft. Laat je niet zomaar leiden door de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak is een product veel langer houdbaar dan dat. We hebben van moeder natuur de gave gekregen om vaak zélf te ruiken, zien en proeven of iets nog veilig is om te eten. Ruikt iets niet meer fris, heeft het een donsje of smaakt het zuur (als het bvb zoet moet zijn)? Dan is dat een slecht teken.

 

3. Check de verpakking

Voedingsproducenten zijn verplicht om een houdbaarheidsdatum op de verpakking van het product te zetten. Dat kan “te gebruiken tot” (TGT) of “ten minste houdbaar tot” (THT) zijn. 

 

“Ten minste houdbaar tot” wil zeggen dat het product minstens tot die datum goed blijft, maar ook daarna nog lekker kan zijn. Er kan eventueel wel wat kwaliteitsverlies zijn, maar het is veilig. Hier geldt de regel: kijk, ruik en/of proef of het product nog goed is, voor je het in de vuilbak gooit.

 

Bij een “te gebruiken tot”-datum moet je voorzichtiger zijn: het is mogelijk dat er zich na de uiterste houdbaarheidsdatum bacteriën ontwikkelen die je niet kan ruiken, zien of proeven. Zo’n datum staat bijvoorbeeld op vis, zuivel- en vleesproducten.

 

Lees ook onze tips om groenten en fruit langer te bewaren en zo voedselverspilling tegen te gaan.

 

4. Bewaar snel en slim

Vries maaltijden en grote restjes op tijd in. Zo verlies je geen kwaliteit en kunnen er zich geen bacteriën ontwikkelen. Respecteer ook de voorschriften om producten te bewaren – moet iets bijvoorbeeld in de koelkast? – en gebruik goed afgesloten bewaardoosjes.

 

5. Wees creatief met restjes

Tomatensaus over? Dan eten we morgen croque bolognese! Half zakje geraspte kaas in de koelkast? Dan geef je die aardappels een lekker gratinkorstje in de oven. Ook leuk: houd een wekelijkse restjesavond waarbij je de restjes als een buffet op tafel zet. Nog gezellig ook!