Duurzaam consumeren: samen tegen voedselverspilling

We vinden het belangrijk dat de ecologische voetafdruk van onze producten en activiteiten zo klein mogelijk blijft. Daarom spannen we ons bij Colruyt Group op verschillende manieren in om de impact op het milieu te beperken. Samen met alle merken uit de Colruyt Group-familie vermijden we al langere tijd voedselverlies, en met Punten sparen met Xtra geven we jou de kans om ook je steentje bij te dragen.
 

Colruyt Group: samen tegen voedselverlies

Colruyt Group – het familiebedrijf achter onder andere Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, Spar, OKay en Collect&Go – vecht al jaren tegen voedselverlies. Daarom gebruiken we slimme voorspelsystemen (‘sales forcasting’) om onze winkels te bevoorraden volgens de verwachte vraag. Groenten en fruit die door kleine afwijkingen of gebreken niet geschikt zijn voor verkoop, verwerken we bovendien in andere voedingsproducten.. Denk bijvoorbeeld aan geblutste appels die in een appelcake terechtkomen.

Als we toch nog overschotten hebben, dan schenken we die aan goede doelen, zoals de Voedselbank. In 2022 werd bijna 97% van al onze verse en diepgevroren producten verkocht. We schonken dat jaar 6.649,42 ton voedsel aan goede doelen. Lees onze jaarverslagen voor nog meer cijfers over ons duurzaamheidsbeleid.


Boodschappenlijstje helpt tegen voedselverspilling

Zoek je manieren om zelf ook voedselverspilling tegen te gaan? Met een boodschappenlijstje naar de winkel gaan, bespaart je niet alleen tijd en geld, maar helpt je ook om gezonder te eten en minder voedsel weg te gooien. Je koopt namelijk enkel wat je nodig hebt – en al helemaal als je ook aan meal planning of zelfs meal prepping doet. Vergeet niet om af en toe een restjesdag in te lassen! Zo kan je de overschotjes van de vorige dagen verwerken in een ander gerecht … of je maakt een overschotjesbuffet. Smakelijk!


Doe de test: kijken, ruiken, proeven

Voedingsproducenten zijn verplicht om een houdbaarheidsdatum op de verpakking van het product te plaatsen. Dat kan “te gebruiken tot” (TGT) of “ten minste houdbaar tot” (THT) zijn. “Ten minste houdbaar tot” wil zeggen dat het product minstens tot die datum goed blijft, maar ook daarna nog lekker kan zijn. Hier geldt de regel: kijk, ruik en/of proef of het product nog goed is, voor je het in de vuilbak gooit.

 

Bij een “te gebruiken tot”-datum moet je voorzichtiger zijn: het is mogelijk dat er zich na de uiterste houdbaarheidsdatum bacteriën ontwikkelen die je niet kan ruiken, zien of proeven. Zo’n datum staat bijvoorbeeld op vis, zuivel- en vleesproducten.

 

Lees onze tips om groenten en fruit langer te bewaren en zo voedselverspilling tegen te gaan.