Diëtist Ivyn Degeest over boodschappenlijstje in Xtra-app

Eén van de voordelen van Lijstjes in de Xtra-app is dat je gezonder winkelt. Maar is dat wel echt zo? En waarop moeten we dan letten als we ons boodschappenlijstje maken? We vragen het aan Ivyn Degeest, voedingsdeskundige en vakexpert Gezondheid bij Colruyt Group.
 

Helpt een boodschappenlijstje echt om gezonder te winkelen?

Ivyn: “Absoluut. Een boodschappenlijstje biedt houvast. Je weet op voorhand wat je nodig hebt, waardoor je gerichter winkelt en je minder laat verleiden. Zeker wanneer je gezonder wil eten, is mijn advies: “Stick to the list!” Als je je lijstje dan ook nog eens opstelt volgens de indeling van de winkel, kan je de rayons met ongezondere keuzes vermijden. Ik gebruik zelf ook de boodschappenlijstjes-app van Xtra en ook mijn kinderen weten: als iets op is, kunnen ze het product scannen zodat het op onze Colruyt-boodschappenlijst komt.*”

“Die productscanner is trouwens ook een handige tool voor wie glutenvrij moet winkelen of lactosevrije producten nodig heeft. De scanner zorgt ervoor dat dat specifieke product op je boodschappenlijst komt, en bespaart je dus tijd in de winkel. Je moet niet meer nadenken over welk product nu weer geschikt was voor je dieet en hoeft ook geen etiketten meer te bestuderen.”
 

Wat zet je op je winkellijst in de app?

Ivyn: “Ik werk zoveel mogelijk met een weekmenu. Als je op voorhand weet wat je die week gaat eten, kan je veel vlotter winkelen. Dat helpt me om mijn huishouden met twee kleine kinderen efficiënter te runnen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan aan meal prepping doen. Ik ben zelf niet altijd even georganiseerd, maar ik merk wel dat het me rust brengt als het eten voor de komende dagen al voorbereid is.”

“Daarom koop ik vaak diepvriesgroenten. Die zijn net zo gezond als hun verse tegenhangers en kan je veel langer bewaren. Want als mijn bloemkool een week in de koelkast heeft gelegen, heeft ze al veel van haar vitaminen verloren. Dan heb ik het natuurlijk over diepvriesgroenten zonder toevoegingen zoals room of sauzen. Extra handig: deze groenten hoef je niet schoon te maken en zijn dus snel klaar. Ook goed om altijd in huis te hebben: linzen, kikkererwten en pasta. Die kan je lang bewaren en in combinatie met (diepvries)groentjes tover je zo een lekkere en evenwichtige maaltijd op tafel. Bewaar ten slotte altijd een brood in de diepvriezer. Boterhammen zijn ideaal voor een snelle hap als er geen tijd is om te koken. En die kan je op hun beurt weer combineren met (ingevroren) soep.”
 

Hoe weet je welk product te kiezen?

Ivyn: “Ik werk altijd eerst met de Nutri-Score. Die vertelt me meer over hoe het product zich tot andere producten uit dezelfde categorie verhoudt wat betreft nutritionele kwaliteit. Je kan de Nutri-Score raadplegen met je Xtra-app, door in het hoofdmenu op ‘barcode scannen’ te klikken. Als je dan de streepjescode van een product met je smartphone scant, krijg je alle productinformatie van de voedingsmiddelen.”

“Kijk daarnaast altijd naar de ingrediëntenlijst van een product. Op de voorkant van de verpakking staan eerder ‘mooie praatjes’. Zo kan je ervan uitgaan dat ‘met aardbeiensmaak’ betekent dat er geen echte aardbeien in het product zitten.”

“Elke fabrikant van voedingsmiddelen is verplicht om de ingrediëntenlijst correct weer te geven. Die vind je meestal op de achterkant van de verpakking. De volgorde waarin de ingrediënten staan, verklapt hoe sterk ze aanwezig zijn in het product. Staat ‘suiker’ eerst? Dan weet je dat het product vooral suikers bevat, en je het dus best wat minder vaak op je boodschappenlijst zet.”

Hoe maak je je boodschappenlijstje gezonder?
5 tips van Ivyn:

  1. Maak een weekmenu
  2. Werk met de voedingsdriehoek en vermijd producten uit de rode bol.
  3. Gebruik de Nutri-Score als je twijfelt tussen 2 producten uit dezelfde categorie. Die vind je op de verpakking en op de websites van onze winkels.
  4. Scan producten met de Xtra-app voor voedingsinformatie.
  5. Bekijk de ingrediëntenlijst en let op de volgorde van de ingrediënten voor je het product (opnieuw) op je lijstje zet.
     
Wat is de Nutri-Score?
De Nutri-score vertaalt de voedingswaarde van producten in een duidelijke letter- en kleurencode. De letter A op een groene achtergrond geeft aan dat een product goed scoort qua algemene voedingswaarde. Een product met een rode E eet of drink je beter met mate. Vergelijk producten steeds binnen dezelfde categorie om een goed beeld te krijgen van hun voedingswaarde.


Wist je dat … Lijstjes in de Xtra-app je ook helpen om duurzamer te consumeren?

Door de Eco-score van producten te checken door ze te scannen met je smartphone, krijg je een goed beeld van de milieu-impact van het product. Hoe meer producten met Eco-score A en B je shopt, hoe meer punten je spaart, die je kan inzetten voor milieuprojecten. Check ook altijd wat je nog in huis hebt, om voedselverspilling tegen te gaan.
 

Wat is de Eco-score?
De Eco-score is net als de Nutri-Score een keuzewijzer voor voedingsproducten. Met letter- en kleurcodes van A (groen, lage impact) tot E (rood, hoge impact) vat het de ecologische impact doorheen de hele levenscyclus van een product samen.


Bonustip van Ivyn: de sjaal

Ivyn: “Een trucje dat mij helpt om gezonder te winkelen, is een sjaal spannen in de helft van mijn winkelkar. Aan de ene kant leg ik groenten en fruit, aan de andere kant mijn minder gezonde keuzes. Zo zie ik goed de verdeling tussen gezond en ongezond.”

Check zeker ook:


Download de Xtra-app

Je klantenkaart, kortingskaart en boodschappenlijstje altijd bij de hand, da’s de Xtra-app. Download hem hier en ontdek hoe je er je boodschappenlijstje mee maakt.