Boodschappen doen: de perfecte winkelkar in 5 stappen

Keuzestress, voeding die alsmaar duurder wordt of iedereen thuis die een mening heeft over wat er in de winkelkar moet belanden. Herkenbaar? Of het nu je wekelijkse gezinsboodschappen zijn of de inkopen voor een barbecue met vrienden: boodschappen doen is soms best een uitdaging. Maak het jezelf net iets makkelijker, in 5 stappen!

 

Stap 1. Maak een gedeeld winkellijstje

De perfecte winkelkar is er een waarbij je niks vergeten bent, natuurlijk. Met een gedeeld boodschappenlijstje in de Xtra-app kan iedereen zelf aanvullen. Is het wc-papier op of de pot choco leeg? Wil er iemand heel graag die speciale chips als apéro? Je scant gewoon de barcode van een product met je smartphone of je zoekt het in de Xtra-app om het meteen toe te voegen aan het winkellijstje.

 

Je boodschappenlijst delen? Dat doe je zo.

 

Stap 2. Doe aan meal planning

Denk voordat je boodschappen doet even na over de komende week. Weinig tijd om te koken door een avondvergadering? Dan is een snel gerecht ideaal. Je kan inspiratie vinden tussen de vele recepten in de Xtra-app. Hebben je kinderen hobby’s waardoor ze apart moeten eten? Dan komt een overschotje van de vorige dag van pas. Vergeet niet de nodige tussendoortjes in je kar te leggen om de week door te komen!

 

Stap 3. Stel je voedingsvoorkeuren in

Een partner die vegetarisch eet, een dochter met een glutenallergie of een beste vriend die lactose-intolerant is? Met de Xtra-app leg je altijd de juiste producten in je kar. Het is namelijk heel makkelijk om in de app je voedingsvoorkeuren in te stellen. Zodra je dat gedaan hebt en je een product wil toevoegen aan je gedeelde boodschappenlijst (zie stap 1 😉), toont een groen of rood duimpje of het geschikt is.

 

Stap 4. Hou de promo’s in het oog

Je winkelt ongetwijfeld het liefst zo goedkoop mogelijk, want een volle winkelkar neemt sowieso al een serieuze hap uit je budget. Let daarom zeker op de promo’s wanneer je je gedeeld boodschappenlijstje maakt. In de Xtra-app zie je automatisch welke producten in korting staan.

 

Graag nog meer tips om te besparen op je boodschappen voor het gezin? Lees het advies van budgetcoach Djennah Van Nieuwenhove.

 

Stap 5. Kies voor gezond

Volgens diëtiste Ivyn Degeest helpt een duidelijk boodschappenlijstje je ook om gezonder te winkelen: “Je weet op voorhand wat je nodig hebt, waardoor je gerichter winkelt en je je minder laat verleiden. Zeker wanneer je gezonder wil eten, is mijn advies: ‘Stick to the list!’.” Ook de Nutri-Score is een handig hulpmiddel om gezondere keuzes te maken. En check zeker Ivyns ‘tip met de sjaal’ …

 

Download de Xtra-app

Een gedeeld boodschappenlijstje, de vele recepten en je voedingsvoorkeuren in de Xtra-app zetten je op weg naar de perfecte winkelkar. Maar je kan nog zoveel meer doen in de app, zoals je uitgaven bijhouden en milieuprojecten steunen. Staat de Xtra-app nog niet op je smartphone? Download ‘m snel.