#Parenting: vlot winkelen met je boodschappenlijst en Xtra

School. De hobby’s van de kinderen. Je werk. En je eigen hobby’s. De doorsnee week van een ouder is vaak goed gevuld. En daar komen dan ook nog eens de boodschappen bij, die het liefst bijdragen aan een gezonde en evenwichtige voeding.

Gelukkig kan je die boodschappen zorgvuldig plannen, waardoor je tijd en zelfs geld kan besparen. Lees hier hoe het boodschappenlijstje in de Xtra-app je daarbij helpt.
 

Tip 1: maak je lijstje volgens de voedingsdriehoek

Je hebt hem ongetwijfeld ook ooit op school leren kennen: de voedingsdriehoek of voedingspiramide van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Onderaan de piramide staan de voedingsproducten die je veel mag eten of drinken: water, groenten en fruit en koolhydraten zoals aardappelen, pasta en brood.

Hoe hoger een product staat, hoe minder je ervan nodig hebt om gezond en evenwichtig te eten. Vis, zuivel, kip, eieren en kaas staan onder het niveau van boter en ander vlees. Ten slotte is er de rode bol, met onder andere frisdrank, junkfood en snoep, waarvan je maar beter zo weinig mogelijk eet.

Onze tip om je gezin gezond(er) te laten eten? Stel je winkellijstje samen volgens de voedingsdriehoek. Ga voor veel groenten en fruit (en als je dat volgens de seizoenen doet, dan kan je ook nog eens duurzaam consumeren), graanproducten en zuivel.

Kies eens voor kip in plaats van andere vleesproducten, of probeer een plantaardige variant. Als je je lijstje dan ook nog eens ordent volgens de indeling van de winkel … doe je helemáál vlot boodschappen.

 

Tip 2: plan je maaltijden

De voetbaltraining van dochterlief combineren met de zwemles van zoonlief en daartussen nog rap de winkel binnenspringen? Dat kan vlot, als je je maaltijden plant. Maak een weekplanning en bedenk wat jij en je gezin die week gaan eten. Eén keer grondig nadenken beantwoordt zeven dagen lang die vervelende vraag: “Wat eten we vandaag?”.

Wil je helemaal next level gaan? Dan doe je ook aan meal prepping: je kookt enkele maaltijden op voorhand, die je in de diepvriezer of koelkast bewaart. Op écht drukke dagen moet je ze dan alleen nog opwarmen.
 

Tip 3: koop gemakkelijk te combineren voedsel

En daarmee bedoelen we: voedsel dat door de meeste gezinsleden gesmaakt wordt en je op verschillende manieren kan verwerken. Denk aan wortelen, bananen en appels. Maar ook aan gezondere tussendoortjes zoals rijstwafels of volkoren crackers.
 

Tip 4: ingrediënten > bereid voedsel

Ook aan de standaard boodschappenlijst voor je gezin toe te voegen: basisingrediënten zoals rijst, pasta en aardappelen. Kan ook handig zijn: groenten en fruit uit blik – vooral als je ze buiten het seizoen koopt. Denk aan tomaten uit blik of appelmoes in een bokaal – die hebben vaak ook Eco-score A of B en leveren je dus punten met Xtra op.

Met een kleine voorraad aan basisingrediënten heb je het nodige in huis om ook op drukke dagen alsnog een relatief gezonde maaltijd te bereiden. En da’s een betere (en goedkopere!) keuze dan bereid voedsel. You got this!

 

Tip 5: leer je kinderen de productscanner gebruiken

Zijn de ontbijtgranen op? Is er geen sojadrink meer? Of nam je kind net de laatste rol wc-papier?

Door de streepjescode van een product te scannen met de Xtra-app, kan je het automatisch toevoegen aan je boodschappenlijstje. Als iedereen in huis de reflex heeft om dat te doen wanneer een product op is, maakt je boodschappenlijstje zich vanzelf!
 

Tip 6: maak een lijstje met noodgerechten

Als laatste tip kan je met Lijstjes in Xtra ook een lijstje met noodgerechten aanmaken. Dat zijn gerechten waarnaar je kan teruggrijpen als je écht geen inspiratie hebt of wanneer het razend druk is. Of je maakt er eentje met gerechten die je al lang eens wil uitproberen? Smakelijk alvast, ook voor je kroost!

 

Het Colruyt-lijstje: volgens winkelindeling en met prijs
Het Colruyt-lijstje is een extra handige functionaliteit binnen de Xtra-app. Als je je boodschappen in een Colruyt-winkel doet, dan kan je je lijstje ordenen volgens de indeling van die specifieke winkel. Bovendien zie je de geschatte prijs van het product, de kortingsacties van het moment en de geschatte totaalprijs van je boodschappenlijst.

Xtra: veel meer dan een boodschappenlijstjes-app