6 tips om geld te besparen bij eindejaar

Eindejaar, da’s samen feesten en gezellig samen zijn … maar het is ook één van de duurste periodes van het jaar. Cadeautjes kopen, boodschappen doen voor het kerstdiner, en ook bijvoorbeeld je energiekosten maken van december een dure maand. Wij geven je tips om te besparen.

 

1. Check onze budgetvriendelijke recepten

Met Recepten in de Xtra-app kan je filteren op thema, moment, seizoen of menugang. Door te filteren op het thema ‘budgetrecepten’, krijg je een overzicht van gerechten met ingrediënten die sympathiek zijn voor je portefeuille

 

En neen, dat is daarom geen saaie kost! Hoe klinken ‘tarte tatin van wortel en witloof met honing’ en ‘rodekoolsoep met appel en croque met brie’, bijvoorbeeld?

 

2. Maak een nieuw gerecht met je overschotjes

Spring op de trend van recycleren en stop de restjes van je feestmaal in een nieuw gerecht. Weet je niet wat maken? Geef je overschotje als zoekterm in en laat je inspireren door de duizenden recepten in de Xtra-app. Een laatste restje spinazie is ideaal voor op je zelfgemaakte pizza, van de overgebleven linzen maak je een linzen-paprikasausje en anders kan je overschotjes nog altijd in de soep doen!

 

3. Vries gerechten in

Geen zin of tijd om te recycleren? Dan kan je je eten invriezen. Sommige gerechten vriezen gemakkelijker in dan anderen. Een ovenschotel is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om in je diepvriezer te bewaren. Let op, want niet elk ingrediënt of gerecht is daarvoor geschikt. Dit kan je niet invriezen:  

 

 • Rauwe of gekookte eieren
 • Producten op basis van ei (zoals mayonaise)
 • Ongekookte aardappelen
 • Zachte kazen zoals mozzarella
 • Melkproducten zoals yoghurt en slagroom
 • Groenten en fruit die veel vocht bevatten
 • Gefrituurd voedsel 

 

Ovenschotels, sauzen, soepen en purees kan je wel gemakkelijk invriezen. Vergeet bovendien niet om je diepvriezer regelmatig te ontdooien. Daardoor gebruikt het apparaat minder energie … en kan je dus ook geld besparen.

 

4. Gebruik de Xtra-app bij het winkelen

Als je de Xtra-app gebruikt terwijl je boodschappen doet, worden alle kortingen en acties automatisch aan de kassa verrekend. Door het boodschappenlijstje in je Xtra-app te volgen, vermijd je impulsaankopen … wat je ook weer een flinke duit bespaart. Lees hier nog meer tips om je huishoudbudget te bewaken

 

5. Bespaar tijdens het koken

Je feestmaal voorbereiden, vraagt niet alleen van jou energie. Er zijn gelukkig enkele simpele trucjes om elektriciteit en gas te besparen terwijl je potten staan te pruttelen.  

 • Gebruik een kookplaat of gaspit aangepast aan het formaat van je kookpot. Als je pot te klein is, gaat er veel energie verloren langs de zijkant. 
 • Gebruik altijd een deksel, dat houdt de warmte in je kookpot.
 • Zet je groenten en aardappelen maar voor één derde onder water. Zo worden ze ook gaar, behoud je extra vitamines en bespaar je water en gas. Win-win!
 • Schakel je elektrische kookplaat iets vroeger uit dan nodig. De plaat geeft nog voldoende warmte af om je gerecht verder klaar te maken.
 • Gebruik een vergiet om je groenten boven op je kokende aardappelen te stomen. Zo bespaar je energie én water. Vergeet ook hier het deksel niet!

 

5. Koop groenten en fruit binnen seizoen

Stel je feestmenu samen met lokale seizoensgroenten. Die zijn niet alleen goedkoper, je winkelt dan ook milieubewuster. Lokale seizoensgroenten hebben namelijk geen verre transporten nodig om in je koelkast terecht te komen. 

 

Wil je toch iets speciaals? Dan kan je altijd kiezen voor de ingemaakte versie van die groente of fruit, want die werden in het seizoen ingemaakt. Bekijk de Eco-score van je producten op de verpakking of in de Xtra-app om een idee te hebben van de milieu-impact van je boodschappen.

 

Bespaar nog meer geld met de Xtra-app

Naast de kortingen en de budgetvriendelijke recepten, kan je ook altijd Uitgaven raadplegen in de Xtra-app. Daar krijg je een mooi overzicht van wat je aan welke producten spendeerde. Het geeft je inzicht in je gewoontes en helpt je om minder geld uit te geven … Da’s dan een extra centje voor kerstcadeautjes? 

 

Geniet van de feesten!